Manifestul Oblic pentru Romani

manifest-poster

I, Septembrie, 2018


Spuneţi o tâmpenie şi repetaţi-o de multe ori în oglindă. Opriţi-vă dupa 15 minute. Gândiţi-vă la ce aţi spus. Sunt şanse să sune excelent.

Spuneţi un slogan/clişeu/ceva “cool” şi repetaţi de multe ori în oglindă. Opriţi-vă după 15 minute. Gândiţi-vă la ce aţi spus. Sunt şanse să sune ca o mare tâmpenie.

Eliminaţi ambiţiile din viaţa dumneavoastră. Şansele sunt ca acestea sa fie agresive şi potenţial să rănească pe cineva.

Alegeţi-vă o zi pe lună şi ţineţi orice obiect vă cade în mână cu susul în jos. Încercaţi să-l folosiţi aşa.

Rostiţi numele iubitei/iubitului invers pe întreaga durată a unei săptămâni. Fiţi consecvent.

Gândiţi-vă că orice guvern aţi alege va fi bun. Voi, însă, nu prea.

Gândiţi-vă că orice guvern veţi alege, va fi rău. Voi, însă, şi mai răi.

Întrebaţi copiii ce să faceţi pentru o săptămână întreagă. Faceţi aceste lucruri în cel mai mic detaliu.

Urmăriţi numai un canal de televiziune o lună întreagă fără schimbări.

Mergeţi la un muzeu 3 zile la rând şi uitaţi-vă la aceeaşi lucrare. Scrieţi zilnic un eseu de două pagini despre asta. Deci, în total, 6 pagini.

Mergeţi la muzeu 3 zile la rând după o pauză de 3 luni şi uitaţi-vă la aceeaşi lucrare la care v-aţi uitat cu 3 luni în urmă. Repetaţi rutina cu eseurile fără a consulta textul din urmă.

Folosiţi numai răspunsul “NU” la orice întrebare pusă de oricine peste 45 de ani pentru un termen de o săptămână.

Gândiţi-vă că celelalte naţiuni au un nivel de civilizaţie mai ridicat decât România.

Nu urmăriţi niciun buletin de ştiri pentru o lună întreagă (radio/tv).

Scrieţi-vă buletinul personal de ştiri, fotocopiaţi-l în 10 exemplare şi distribuiţi-l la vecini.

Măsuraţi lungimea străzii dumneavoastră în paşi. Repetaţi din sens invers. Repetaţi din sens invers. Repetaţi din sens invers.

Spuneţi “bună dimineaţa” cu voce binevoitoare la toţi câinii de pe strada dumneavoastră.

Salutaţi toţi străinii care trec pe strada dumneavoastră timp de 3 zile. Nu salutaţi pe nimeni (nici cunoscuţii) pe durata urmatoarelor 3 zile.

Consideraţi că primăria oraşului dumneavoastră vă ajută mereu şi dumneavoastră nu ajutaţi cu nimic pe nimeni.

Scrieţi-vă câte un manifest săptămânal.

II, Octombrie, 2018

 
Alegeți două materiale din curte/debara/dulap, pe care nu le mai folosiți, și combinați-le folosindu-vă de proprietățile lor fizice si estetice. Încercați să construiți o mostră de material de construcție.

Învățați o limbă straină, nu neapărat engleza, în următoarea lună, cât de mult puteți. Țigăneasca poate fi o opțiune.

Scrieți o poezie în această nouă limbă în fiecare săptămână.

Cumpărați câte o vedere săptămânal cu/din orașul unde locuiți și trimiteți-o în alt oraș. Desenați conținutul în culori. Trimiteți prin poștă (nu email) la 10 persoane din alte orașe.

Înfăptuiți un act de caritate în fiecare săptămână, patru săptămâni la rând, fără să spuneți la nimeni. Datul de bani la cerșetori nu se pune.

Desenați-vă autoportretele în fiecare zi, timp de o săptămână, în medii diferite.

Alegeți cel mai bun autoportret și tăiați-l în nouă parți egale.

Alegeți o secțiune din autoportret și executați-l din nou pe un format A3. Îmbunătățiți-l prin adăugarea mai multor nuanțe, culori, tonuri, colaj, etc.

Fotografiați-l și pictați-l apoi cu vopsea albă în întregime până nu se mai vede nimic. Priviți-l din nou a doua zi.

Descrieți în 400 de cuvinte ce vedeți.

Fotocopiați/printați 10 cópii ale descrierii și trimiteți/înmânați unor 10 prieteni/rude.

În următoarea luna căutați (și reușiți) să aveți o conversație de o oră cu o persoană de altă orientare sexuala.

În următoarea lună căutați (și reușiți) să aveți o conversație de o oră cu o persoană de altă rasă/etnie.

Mergeți la un meci de sport a unei echipe locale (fotbal, handbal, volei, baschet, etc) în următoarea lună.

Priviți un film străin, într-o limbă necunoscută, fără imagini (youtube e plin de ele).

Faceți o plimbare în orașul dumneavoastră timp de patru ore, urmărind următorul algoritm simplu: prima la dreapta, a doua la dreapta, prima la stânga, a doua la stânga, prima la dreapta, a doua la dreapta, etc.

Descrieți în 1000 de cuvinte impresiile plimbării.

Fotocopiați/printați descrierea și împărțiți-o la 10 prieteni/rude.

Convingeți-i pe toți aceștia zece să facă la fel.

Gătiți cea mai bună rețetă de care sunteți în stare și împărțiți mâncarea în mod egal cu cinci vecini.

III, Noiembrie, 2018

 

1. Recitiți manifestele pe lunile Septembrie și Octombrie. Notați ce nu ați îndeplinit / înfăptuit.

2. Formați o alianță națională împotriva guvernului actual. Cereți-i să vă facă mai buni, printr-o petiție publicată în mass-media (ziare, online, TV).

3. Nu mai ieșiți în stradă să strigați lozincile altora. Ieșiți în stradă să faceți curățenie.

4. Gândiți-vă la un lucru pe care nu-l aveți și vi-l doriți din toată inima (ceva care are un preț în bani). Scrieți-l în capul unei liste de 10 dorințe. Întoarceți lista cu josul în sus, astfel ca numărul 10 să devină numărul 1. Rescrieți lista în această ordine. Acum ardeți-o!

5. Refuzați plasticul! În curând acesta ne va omorî pe toți, ca specie. Deja face ravagii în regnul animal.

6. Acceptați că tot ce vi se servește/vinde pe la așa zisele restaurante/magazine tradiționale nu este tradițional. Nimic din ce consumați la ora actuală nu este tradițional pentru că mulți dintre noi, de fapt, nu au habar ce este cu adevărat tradițional.

7. Transilvania nu este tradițional românească. Transilvania are cele mai multe lucruri tradiționale din întreaga Românie.

8. Mergeți la țară. Desenați un peisaj în creioane colorate. Desenați același peisaj în pasteluri. Pictați același peisaj în guașe, apoi în acrilic. Efectuați aceste operațiuni la fața locului. Este important să faceți același peisaj. Nu folositi telefonul!

9. Mergeți la o casă din sat și donați aceste peisaje!

10. Cumpărați 20 de flori, la alegerea dumneavoastră, și dăruiți câte una la 20 de doamne mai în vârstă de 70 de ani (sper să apreciati cât de cât corect).

11. Cumpărați 20 de flori, la alegerea dumneavoastră, și dăruiți câte una la 20 de domni mai vârstnici de 70 de ani.

12. Mergeți la Fisc, în sala principală, și notați pe o hârtie 10 lucruri care nu vă plac. Luați altă hârtie și scrieți 10 moduri de a îmbunătăți cele 10 lucruri neplăcute.

13. Mergeți peste drum, la un centru de copieri Xerox. Faceți 10 copii A4 sugestiilor de mai înainte. Întoarceți-vă la Fisc și răspândiți-le pe mese/tejghele.

14. Scrieți pe o hârtie 10 lucruri care nu vă convin pe strada dumneavoastră.

15. Scrieți pe o hârtie 10 lucruri pe care le puteți face dumneavoastră ca să îmbunătățiți cele 10 lucruri neplăcute. Faceți-le!

16. Acceptați că națiunea română nu este în totalitate de rasă albă și de credință creștină. Națiunea română nu este în totalitate nimic.

17. Tundeți-vă într-un stil complet nou. Vopsiți-vă părul într-o culoare primară (sau mai multe) la alegerea dumneavoastră.

18. Învățați numele a 20 de sate din județul Covasna. Învățați numele a 20 de sate din județul Harghita. Învățați numele a 30 de sate din județul dumneavoastră.

19. Cumpărați un marker permanent. Faceți un graffiti pe un zid public, fără a folosi cuvinte vulgare (ex. Pilu Zapuzdilă)

20. Desenați și construiți o jucărie fără a folosi plastic. Jucați-vă cu ea câte o jumătate de oră în fiecare zi, timp de o lună. Apoi donați jucăria unei persoane dragi!

IV, Decembrie, 2018 

 

Mergeți la cel mai apropiat supermarket și cumpărați cea mai mare cutie de chibrituri din magazin. Cumpărați și un marker de orice culoare doriți. Mergeți acasă și scrieți cu markerul pe cutia de chibrituri următoarea inscripție: 'Catedrala Mântuirii Neamului'. La următoarea ieșire in oraș amplasați cutia (cu chibrituri înăuntru) într-un loc public și vizibil.

Construiți o catedrală din carton (merge orice ambalaj) și scotch pe masa din bucătarie. Aprindeți o lumânare în fața ei. Rugați-vă pentru mântuirea neamului (oricare neam vreți dumneavoastră). Acum amplasați lumânarea înăuntrul catedralei. Aveți o sticlă de doi litri cu apă în apropiere!

Înțelegeți că Transilvania aparține transilvănenilor. Nu vă mai bateți cu pumnul în piept că-i a noastra, a tuturor. Asta e o mare aberație.

Cumpărați un steag al României, fabricat din pânză, cât de mare doriți. Tăiați o gaură în mijloc (pe galben) cât de mare vă lasă inima. Expuneți-l pe perete. Uitați-vă la el! Acum scrieți un mic eseu (o pagină A4) despre ce vreți, fiind amplasați în fața steagului.

Cumpărați un set de trei rujuri de următoarele culori: roșu, galben și albastru. Faceți-vă buzele zilnic, timp de trei zile, cu câte una dintre culorile cumpărate. Ieșiți așa în oraș, trei zile la rând. Domnii sunt invitați să facă la fel.

În următoarea zi (a patra), cumpărați un ruj negru. Faceți-vă cu el pe toată fața! Ieșiți în oraș așa o zi întreagă. Încercați să mergeți în aceleași locuri în care ați mers în cele trei zile precedente. Domnii sunt invitați să facă la fel.

Înainte de a vă întoarce acasă mergeți într-o biserică (având rujul pe față) și aprindeți o lumânare la secțiunea de vii și una la secțiunea de morți.

Scrieți următorul text de câte ori se poate pe o pagină A4, începând de sus și continuând până jos: 'Centenarul Marii Uniri a României Moderne'.

Citiți toată pagina în oglindă. Fiți consecvenți! Așezați-vă pe un scaun și reflectați cinci minute la ce ați rostit în oglindă.

Scrieți un mic comentariu (o pagină A4) cu ce credeți că înseamnă Marea Unire a României Moderne.

Scrieți încă o pagină A4 cu ce credeți că înseamnă o Românie Unită și Moderna, din punct de vedere pur personal.

Trimiteți această pagină (copii Xerox) la 10 persoane cu 10 ani mai tineri. Întrebați-i dacă sunt de accord cu cele scrise de dumneavoastră!

Alcătuiți un design pentru un pom de Crăciun făcut din deșeuri domestice. Construiți un pom de Crăciun după acest design. Puteți cumpăra, de la Auchan, un spray de cameră (sau baie) cu miros de pin, pentru un efect mai autentic. Spray-ați pomul.

Urmăriți acest videoclip: Porcul

Scrieți menu-ul pentru Crăciun.

Desenați/colorați/pictați/colați 10 ilustrate diferite, pe format A5, cu un portret de porc, cât de bine puteți. Este posibil să accesați imagini de la Google Images, dar după natură ar fi mai indicat.

Scrieți mesaje de Crăciun pe spatele ilustratelor făcute mai devreme. Dați-le la 10 prieteni.

Dați fructe de pomană toata luna.

Cumpărați muzică (cd sau vinil) drept cadouri de Crăciun.

Anulați Crăciunul. Petreceți-vă ziua de 25 Decembrie pictând peisaje în afara Craiovei. Fără case. Doar natura. Veți fi foarte plăcut surprinși.

V, Ianuarie, 2019

1. Blocați istoria. Dați-o pe mâna amneziei. Oricum, nimeni nu știe o istorie obiectivă, indiferent când a învățat-o și indiferent ce cărți bune a citit. Conflictele create de așa zisa 'istorie adevărată' sunt toxice și extrem de periculoase pentru copii.

2. Trăiți prezentul cât puteți de bine și de responsabil. Numai așa puteți scrie o 'istorie bună'.

3. Alegeți o poezie preferată, scrisă de un clasic român. Scrieți-o invers, de la sfârșit la început, literă cu literă. Citiți-o cu voce tare. Înregistrați. Ascultați din nou, cu prietenii.

4. Alegeți ce considerați a fi un an important din istoria României. Căutați un text, cam de o pagină, despre evenimente importante din acest an. Scrieți sinteza pe un format A4. Transcrieți tot textul invers, începând de la sfârșit până la început. Literă cu literă. Citiți-l cu voce tare. Înregistrați. Ascultați cu un prieten.

5. Alegeți numele unui conducător important al statului român. Se pun și cei dinaintea formării statului român (de exemplu: Menumorut sau Cantacuzino). Scrieți-i numele invers. Imprimați pe un tricou. Purtați-l la serviciu.

6. Alegeți numele unui mare patriot român din orice vreme. Scrieți-l cât de mare puteți pe o coală A4. Acum faceți un avion de hârtie din aceeași coală. Aruncați (lansați) avionul de la mare înălțime (acoperișul unui bloc, un balcon la un etaj înalt, vârful unui plop, etc). Filmați mișcarea avionului. Revedeți cu un prieten.

7. Faceți multe avioane din hârtii colorate. Lansați avioanele de la înălțimi cât de mari posibil.

8. Vopsiți trunchiurile a 10 copaci (până unde ajungeți) în culorile curcubeului. Ori toate deodată, ori câte una, separat. Folosiți culori bazate pe apă. Fotografiați-i pe toți. Arătați pozele unui prieten.

9. Formați un guvern paralel cu cel oficial paralel. Scrieți platforma acestui guvern pe o coală A4. Construiți un avion de hârtie din această coală. Trimiteți-l guvernului actual.

10. Cumpărați o istorie a românilor, de la o librărie bună. Așterneți un strat de amestec de aracet cu apă pe fiecare pagină a acestei cărti (se poate folosi și o istorie de mâna a doua), incluzând coperțile interioare. Puneți cartea la presat, peste noapte, folosind greutăți. Luați obiectul rezultat, a doua zi, și pictați-l în întregime (toate fețele și marginile) folosind acrilice în culorile care doriți. În acest fel vă aduceți o contribuție frumoasă și de lungă durată la istoria românilor.

11. Fotografiați acest obiect și listați-l pe ocazii.ro sau pe ebay.com

12. Scrieți amintiri cu bunicii dumneavoastră cât de detaliat puteți. Acesta va fi începutul unei istorii personale a românilor.

13. Continuați scrierile și cu alte rude, prieteni, vecini, cunostințe. Fiți obiectivi. E vorba de o istorie, până la urmă.

14. Citiți cu copiii din jur tot ce scrieți.

15. Faceți câte o poză în fiecare zi, timp de o lună, la masa dumneavoastră de lucru. Folosiți același unghi și aceeași distanță. Notați diferențele, zilnic.

16. Scrieți 15 lucruri pe care le știți despre Ungaria. Această listă nu trebuie să conțină sentimente personale, ci numai lucruri factuale. Nu folosiți nicio sursă de informare, doar mintea dumneavoastră.

17. Verificați pe orice site enciclopedic internațional (nu românesc sau maghiar) toate cele 15 informații scrise mai devreme. Dacă nu știți engleză sau altă limbă străina, folosiți Google Translate. Subliniați câte sunt adevărate.

18. Mereu să zâmbiți și să fiți politicoși cu persoana de la casa de marcat, de câte ori cumpărați ceva. Mențineți această stare chiar dacă persoana care vă servește nu este tocmai la fel.

19. Încercați să prindeți o cioară fără s-o răniți.

20. Vopsiți cioara cu vopsea de păr. Umblați cu ea așa.

VI, Februarie, 2019

Cumpăraţi o capră pentru vecin. Asiguraţi-vă că este sănătoasă şi poate trăi un timp îndelungat. De exemplu: rasa Toggenburg-Elveţiană. Atrăgătoare, viguroasă, generoasă şi foarte eficientă. Destul de pretenţioasă, fiind o rasă nobilă, necesită atenţie sporită. Şansele de supravieţuire sunt, deci, foarte reduse, luând în considerare dedicarea vecinului dumneavoastră de a preţui ceva cu adevărat nobil. În cazul decesului caprei satisfacţia dumneavoastră va fi mai mare.

Daţi vrabia din mână pentru o cioară (mare şi sănătoasă) de pe gard. Ciorile sunt păsări foarte inteligente, cu un simţ şi o rezistenţă extraordinară de supravieţuire, de multe ori mai bună ca a oamenilor. Poate învăţaţi ceva de la ea.

Mergeți pe marginea unui lac și culegeți un mănunchi de papură. Construiți un coș din tulpini aplicând noduri solide și de lungă durată.

Spălați putina cât de des puteți. Higiena nu a făcut niciodată rău la nimeni.

Cumpărați un butoiaș de mărime mică. Extrageți câte o doagă din el, în fiecare săptămână.

Căutați să transformați aceste doage în ceva folositor. Una câte una sau mai multe împreună.

Purtați câte o floare la ureche (la una sau la amândoua), în fiecare zi, pe toată durata lunii februarie.

În conjuncție cu florile purtați și o coroniță de busuioc pe cap, pe data de 14 februarie.

Pe data de 15 mâncați o salată de roșii cu brânză, la care adăugați și busuiocul din coroana de pe 14. Împărtiți cu persoana iubită.

Construiți o sferă mare din plastic, hârtie veche, melană veche etc, și acoperiți-o cu papier-mâché. Asigurați-vă că sfera este mult mai mare decât corpul dumneavoastră. Pictați sfera în așa fel încât să arate cât de cât ca planeta Pământ. Îmbrăcați sfera uriașă în așa fel încât corpul dumneavoastră să fie în centrul sferei. Rostogoliți-vă așa pe stradă. Veți fi buricul Pământului.

Luați un brici cu dumneavoastră de câte ori mergeți la serviciu.

Folosiți briciul efectiv și cu urmări marcabile la serviciu.

Alegeți o pălărie/căciula/şapcă veche. Construiți pe ea un nor mare, alb, din vată sau papier-mâché. Purtati căciula cu norul pe stradă cât de des puteți.

Pe o coală albă (alegeți dumneavoastră mărimea) desenați multe linii diagonale în diferite culori (oricine ar trebui sa aibă un set de carioci colorate) și în diferite direcții (evitați începuturile din mijloc) până umpleți coala, încercând să nu lăsați spații albe.

Conectați câteva becuri simple prin două fire (un plus și un minus) la următoarele fructe și legume: lămâie, portocală, gutuie, sfeclă (roșie și albă), morcov, kiwi, banană, măr.

Mergeți într-un târg de vechituri și cumpărați un instrument muzical vechi de alamă (suflător). Găsiți metode de a-l turti, aplicând presiuni sau lovituri puternice de ciocan până devine cât de plat posibil. Suflați în el prin muștiucul lăsat intact și încercați să produceți sunete. Înregistrați.

Mergeți cu iubita (iubitul, soț/soție) la un magazin de grădinărit și cumpărați răsaduri de flori. Sădiți în grădina proprie (merge și în fața blocului) pe 14 februarie.

Luați o cutie veche de pantofi și puneți în ea următoarele obiecte: un ghem de sfoară, un pachet de agrafe de hârtie, 20 de coli de hârtii de diferite culori, un pachet de elastice colorate, 10 timbre, un tub de lipici, 10 cutii de chibrituri, un set de carioca colorate, 5 baloane colorate, o jucărie veche de pluș, un cuțit de crafts.

Dăruiti-o unui copil de 7-12 ani.

Urmăriți cu atenție interacțiunea copilului cu cutia de pantofi și cu conținutul ei.

VII, Martie, 2019

1. Cumpărați un kilogram de nuci în coajă. Căutați un perete mare și dați în el cu toate nucile până se sparg și le puteți alege miezul.

2. Duceți nucile acasă și faceți cozonac cu ele. Împărțiți cu toți vecinii.

3. Spălați-vă rufele în fața primăriei locale. Faceți asta în grupuri de 20 de prieteni. Puneți-le la uscat pe sârma instalată pe pomi publici.

4. Semnați o petiție prin care cereți lucrătorilor primăriei locale să facă același lucru.

5. Desenați diagonale. Făceți-o zilnic, pe orice suprafață găsiți.

6. Mergeți la sedințele cu părinții și nu rostiți niciun cuvânt. Doar ascultați.

7. Orice idee ați avea în legătură cu educația copilului dumneavoastră, nu e bună decât dacă este aprobată de copil înainte de oricine.

8. Încurajați copiii să se murdărească prin a vă pune propria persoană în aceeași situație.

9. Desenați/Pictați câte un tort supraetajat și multicolor în fiecare zi, în următoarea lună. Alegeți un format de mărime cel puțin A3.

10. Nu mergeți pe drumuri principale. Alegeți cărările, aleile, potecile sau chiar locuri neumblate deloc.

11. Cumpărați o glastră cu o plantă neînflorită. Dăruiți-o femeii iubite (sau bărbatului). Găsiți un mod de-a avea grijă de plantă punându-i apă zilnic, până înflorește. Acest proces este înfăptuit de către dumneavoastră și nu de către persoana iubită.

12. Femeia salvează România. Laura Codruța Kövesi este o româncă de care trebuie să fim mândri. Ea este, cel puțin momentan, un garant internațional al inteligenței românilor.

13. Nu alegeți niciun bărbat în nicio funcție de conducere la următoarele campanii electorale. Extindeți asta în toate domeniile de activitate publică pentru următorii 4 ani.

14. Mulțumiți maghiarilor (în general) pentru că au dăruit limbii române cuvintele importante: mântuire și neam.

15. Dacă aveți o ambiție foarte mare azi, nu o înfăptuiți. Amânați-o pentru mâine. Și mâine tot așa.

16. Dacă aveți o ambiție foarte mare azi, încercați s-o faceți invers.

17. Dacă aveți o ambiție foarte mare azi, scrieți-o pe o hârtie A4 de câte ori încape, pliați-o de 7 ori și îngropați-o cât de adânc în grădină.

18. Dacă aveți o ambiție foarte mare azi, nu o înfăptuiți. Spuneți-o unui dușman.

19. Desenați/pictați/construiți din plastilină o plantă, din imaginație, cu multe frunze și flori în multe culori.

20. Distrugeți planta de la 19. Sunt mari șanse ca ea să fie otrăvitoare/toxică.

VIII, Aprilie, 2019

1. Geta Bratescu, The Rule of the Circle, The Rule of the Game, 1985, Drawing

2. Uta Barth,  “…and to draw a bright line with light”, 2011, Photograph

3. Piero Manzoni, Merde D’ Artista, 1961

4. Marcel Duchamp, Nude Descending a Staircase, 1912, Oil on canvas

5. Michelangelo Pistoletto, Venus of the Rags, 1967

6. Julie Mehretu, Stadia, 2004, painting

7. Rachel Goodyear, The Converging Ends, 2009, drawing

8. The Boyle Family, London Series, 1969, painting

9. Serghey Luchishkin, The Baloon flies Away, 1926, painting

10. Franz West, Epiphany on Chairs, 2011, sculpture

11. Man Ray, Gift, 1921, iron sculpture

12. Frank Stella, Irregular Polygon, 1966, painting

13. Claes Oldenburg, Spoonbridge Cherry, 1988, public sculpture

14. Giorgio Morandi, Still Life, 1956, watercolour

15. Francis Alys, Sometimes Making Something Leads to Nothing, 9hrs performance in Mexico City

16. Jeff Koons, Hanging Heart, 1994-2006, Chromium Stainless steel

17. Martin Creed, Work nr. 360: Half the Air in a Given Space

18. Gerhard Richter, Iceberg, 1982, Oil on canvas

19. Caspar David Friedrich, 1818, Wanderer Above the Sea of Fog, Oil on Canvas

20. Tim Noble and Sue Webster, Forever, 1996, Electric Lights

IX, Mai, 2019

1. Lucrurile merg minunat inainte. Celebrati lucrurile minunate.

2. Totul este satisfacator. Bucurati-va de satisfacere.

3. La noi asa stau lucrurile. Noi suntem bine.

4. Daca ceva nu e stricat, ceva nu trebuie reparat.

5. Avem de toate. Sa fim recunoscatori pentru tot ce avem.

6. Imbanatatirile se fac incet, incet, incet.

7. Exista imbunatatiri in toate sectoarele societatii.

8. Bucurii exista la tot pasul. Delectati-va gasind bucurii.

9. Totul este permis. Amuzati-va cu permesibilitatea totului.

10. Totul este posibil daca vreti totul cu adevarat.

11. Accesibilitatea are o forta uriasa. Accesati totul.

12. Ganditi mereu pozitiv. Pozitivitatea este minunata.

13. Dracul nu e niciodata chiar atat de negru. Poate fi si mulatru.

14. Destinul nostru e mana lui Dumnezeu. Noi nu putem schimba asta.

15. O slujba bine platita garanteaza bunastarea sufleteasca.

16. Lucrul bun trebuie facut asa cum scrie la carte.

17. Nemultumitului i se ia darul.

18. Noi sa fim sanatosi.

19. Nu e bine sa ne plangem.

20. Scrieti o lista de 20 de puncte cu ce ati vrea sa se intample cu societatea locala unde traiti/munciti. Recititi lista si taiati tot ce este de interes pur personal. Rescrieti lista. Recititi. Taiati toate chestiunile de interes pur personal. Rescrieti lista. Recititi. Taiati….

X, Iunie, 2019

1. Ascultați iarba.

2. Mirosiți vântul.

3. Priviți o pădure, noaptea.

4. Vorbiți cu câte o culoare diferita în fiecare zi, pe durata a 10 zile.

5. Descrieți 10 culori diferite, observate în natură, în minimum 300 de cuvinte pentru fiecare culoare.

6. Faceți cel puțin 10 desene după directă observare, vara asta. Cinci dintre ele să fie cu copii (preferabil nu ai dumneavoastră)

7. Nu faceți fotografii, deloc, pe parcursul întregii veri. Desenați.

8. Nu atingeți nimic fabricat din plastic pe parcursul întregii veri.

9. Vizitați 5 muzee diferite.

10. Alcătuiți 5 descrieri amănunțite (500 de cuvinte fiecare) despre 5 obiecte diferite văzute în cele 5 muzee.

11. Renunțați la rostirea cuvântului “Nu” pe durata unei întregi luni. Înlocuiți-l cu “Bine”.

12. Propuneți o colaborare creativă (nu financiară) cuiva (câte personae doriți) pentru o perioadă de o lună.

13. Găsiți un loc unde puteți arăta rezultatele acestei colaborări, la cel puțin 10 persoane.

14. Duceți-vă părinții (sau o rudă apropiată, vârstnică) la o înghețată și vorbiți cu ei despre aventurile lor amoroase din tinerețe (sau bătrânețe).

15. Jucați o partidă de șah cu un copil.

16. Urmăriți un melc mergând pe parcursul a două ore.

17. Mergeți pe jos o durată de 3 ore într-o zi, pe parcursul a 10 zile, în fiecare zi.

18. Cumpărați o cutie de crete colorate asortate. Desenați diferite buline, cu creta, pe ziduri, până terminați toate cretele.

19. Fotografiați toate desenele/bulinele. Arătați-le tuturor prietenilor/rudelor.

20. Vizitați satul Dâlga și împrejurimile râului Jiu din acea zonă (Comuna Calopăr, județul Dolj)!

XI, Iulie, 2019

Dezorganizați tot ce aveți organizat.

Faceți o cercetare amănunțită a termenilor: anarhie și haos.

Faceți un rezumat (ilustrat și cu text) sub forma unui referat organizat în capitole (istoric, manifestări, personaje principale, artă și design, viitor) bazat pe cercetarea efectuată la punctul 2.

Reorganizați ce ați dezorganizat la punctul 1.

Fiți foarte consecvenți și riguroși.

Re-evaluați rezultatele procesului de re-organizare de la punctul 4.

Scrieți un manifest pe 20 de puncte de re-organizare totală a vieții dumneavoastră.

Re-scrieți acest manifest, după o reconsiderare profundă și reduceți-l la numai 10 puncte prin eliminarea punctelor care se refereau la lucruri deja existente în viața dumneavoastră anterioară.

Ardeți acest manifest după ce l-ați memorat.

Scrieți-l din nou în 5 puncte, de această dată, din memorie.

În următoarele 3 zile înfăptuiți primele 3 puncte. Scrieți concluziile la fiecare în cel puțin 300 de cuvinte.

În a patra zi scrieți planul de activitate pentru viitorul apropiat (6 luni) în baza rezultatelor  găsite la punctul 11.

În a cincea zi re-considerați acest plan și reduceți-l la numai 3 puncte.

Înfăptuiți punctul 1 al acestui plan.

Reflectați (în scris) dacă efectuarea punctului 1 folosește cuiva, în afara propriului interes.

După efectuarea punctului 15, înfăptuiți punctul 14 din nou.

Reflectați dacă punctul 16 folosește cuiva în afară de propriul interes.

Dacă răspunsul este “DA”, înfăptuiți-l din nou pentru o lună. Dacă răspunsul este “NU”, înfăptuiți-l din nou pentru o lună.

Scrieți un referat amănunțit cu concluziile acțiunilor efectuate la punctul 18.

Ardeți acest referat, uitați orice plan, distrugeți orice manifest, renunțați la orice (re)organizare și așteptați Manifestul Oblic pentru Români pe luna August, 2019.

XII, August, 2019


Post-majoritate.

Post-statistici

Post-normalitate

Post-politic

Post-logic

Post-fabulaţionism

Post-adevăr

Post-internet

Post-structuralism

10. Post-specific

11. Post-naţionalităţi

12. Post-mediu (ca vehicul primordial / (principal??) de exprimare artistică -ex: sculptură, pictură, video, text, etc)

13. Post-patriotism

14. Post-autor

15. Post-originalitate

16. Post-concept

17. Post-istorie

18. Post-memorie

19. Post-artă

20. Post-manifest

manifestul-01-2
manifestul-02-2
manifestul-03-2
manifestul-04-2
manifestul-05-1
manifestul-06-1
manifestul-07-1
manifestul-08-1
manifestul-09-1
manifestul-10-1
manifestul-11-1
manifestul-12-1
manifestul-13-1
manifestul-14-1
manifestul-15-1